ISLAM DAN ILMU

ISLAM DAN ILMU

priest holding holy book bracelet

Islam ialah agama ilmu. Perkara ini terbukti melalui wahyu pertama yang diturunkan,  memerintahkan hamba-Nya untuk membaca yang merupakan kunci ilmu. Firman Allah SWT dalam surah al-’Alaq:

اقْرَأْ بِاسْمِ رَبِّكَ الَّذِي خَلَقَ ‎﴿١﴾‏ خَلَقَ الْإِنسَانَ مِنْ عَلَقٍ ‎﴿٢﴾‏ اقْرَأْ وَرَبُّكَ الْأَكْرَمُ ‎﴿٣﴾‏ الَّذِي عَلَّمَ

بِالْقَلَمِ ‎﴿٤﴾‏ عَلَّمَ الْإِنسَانَ مَا لَمْ يَعْلَمْ ‎﴿٥﴾‏

Maksudnya: Bacalah (wahai Muhammad) dengan nama Tuhanmu yang menciptakan (sekalian makhluk) (1) Ia menciptakan manusia dari sebuku darah beku; (2) Bacalah, dan Tuhanmu Yang Maha Pemurah, (3) Yang mengajar manusia melalui pena dan tulisan (4) Ia mengajarkan manusia apa yang tidak diketahuinya. (5)

Allah SWT mengangkat darjat golongan yang berilmu kepada kedudukan yang lebih tinggi sebagaimana firman Allah SWT dalam Surah al-Mujadalah:

يَرْفَعِ اللَّهُ الَّذِينَ آمَنُوا مِنكُمْ وَالَّذِينَ أُوتُوا الْعِلْمَ دَرَجَاتٍ ۚ وَاللَّهُ بِمَا تَعْمَلُونَ خَبِيرٌ ‎﴿١١﴾‏

Maksudnya: Allah akan meninggikan orang-orang yang beriman dalam kalangan kamu dan orang-orang yang diberi ilmu pengetahuan beberapa darjat. Dan (ingatlah), Allah Maha Mendalam Pengetahuan-Nya tentang apa yang kamu lakukan .”[1]

[1] Surah al-Mujadalah 58: 11

man reading book his hands library

Selain itu, menuntut ilmu merupakan sebaik-baik amalan yang boleh mendekatkan diri kepada Allah dan juga sebesar-besar ketaatan. Hal ini kerana, orang yang menuntut ilmu agama dengan benar dan ikhlas dengan tujuan untuk beramal dan menyampaikannya, adalah termasuk dalam kalangan pewaris nabi dan rasul. Rasulullah SAW bersabda:

‌الْعُلَمَاءَ ‌وَرَثَةُ ‌الْأَنْبِيَاءِ ‌وَإِنَّ ‌الْعُلَمَاءَ ‌وَرَثَةُ ‌الْأَنْبِيَاءِ، وَإِنَّ الْأَنْبِيَاءَ لَمْ يُوَرِّثُوا دِينَارًا وَلَا دِرْهَمًا وَرَّثُوا الْعِلْمَ، فَمَنْ أَخَذَهُ أَخَذَ بِحَظٍّ وَافِرٍ

Maksudnya: Para Ulama adalah pewaris Nabi. Para nabi tidak mewariskan dinar dan dirham, sebaliknya hanya mewariskan ilmu. Sesiapa yang mengambilnya, maka dia telah mengambil bahagian yang lengkap (daripada harta pusaka para nabi).

(HR : Abu Daud)

spiritual prayer hands sun shine with blurred beautiful sunset

Allah SWT juga memerintahkan Nabi Muhammad SAW supaya memohon agar ditambahkan ilmu. Firman Allah dalam Surah Taha ayat 114:

وَقُل رَّبِّ زِدْنِي عِلْمًا

Maksudnya: dan berdoalah dengan berkata: “wahai Tuhanku, tambahlah ilmuku”.

Ayat ini mendorong kita agar sentiasa memohon kepada Allah untuk menambah dan meningkatkan ilmu dari masa ke semasa. Bahkan dalam Islam menganggap tiada pengakhiran waktu dalam tuntutan menuntut ilmu.

Secara asasnya, menuntut ilmu merupakan kewajipan bagi setiap individu muslim berdasarkan hadis yang diriwayatkan daripada Anas bin Malik bahawa Rasulullah SAW bersabda:

طَلَبُ ‌الْعِلْمِ ‌فَرِيضَةٌ عَلَى كُلِّ مُسْلِمٍ

Maksudnya: Menuntut ilmu adalah kewajiban bagi setiap orang Islam.

(HR : Ibnu Majah)

Islam mendidik kita supaya menuntut ilmu sebanyak mungkin meliputi ilmu fardhu ain seperti ilmu aqidah, syariah dan akhlak serta ilmu fardhu kifayah yang mencakupi pelbagai bidang seperti teknologi, kemahiran, perubatan dan sebagainya.

Tambahan, dengan membudayakan masyarakat yang berilmu, ia melahirkan individu yang berdaya saing, mampu memimpin manusia kepada kebenaran, mendekatkan masyarakat kepada kebaikan, merealisasikan kemaslahatan dan mencegah kerosakan serta mewujudkan masyarakat yang bertamadun sepertimana zaman kegemilangan Islam terdahulu.

symbols come out bulb top book

Penguasaan ilmu juga boleh membimbing manusia mematuhi segala perintah dan menjauhi larangan Allah. Perkara ini menjadikan masyarakat dapat membezakan perkara yang baik dan perkara yang dilarang oleh Allah SWT. Firman Allah SWT:

قُلْ هَلْ يَسْتَوِي الَّذِينَ يَعْلَمُونَ وَالَّذِينَ لَا يَعْلَمُونَ ۗ إِنَّمَا يَتَذَكَّرُ أُولُو الْأَلْبَابِ ‎﴿٩﴾[1]

Maksudnya: “Katakanlah lagi (kepadanya): “Adakah sama orang-orang yang mengetahui dengan orang-orang yang tidak mengetahui?” Sesungguhnya orang-orang yang dapat mengambil pelajaran dan peringatan hanyalah orang-orang yang berakal sempurna.

Di sisi Allah SWT, ilmu menjadi penentu kedudukan seseorang hamba sama ada baik atau sebaliknya. Ilmu yang bermanfaat boleh mendekatkan hamba-Nya kepada Allah kerana ia menjadi tonggak kehidupan orang yang beriman.

Sempurna kehidupan seseorang jika dia menjadikan ilmu sebagai salah satu keutamaan dalam hidupnya. Hal ini kerana, ilmu menjadi prasyarat utama memperoleh kebahagiaan dan kejayaan hidup di dunia dan akhirat.

[1] Surah al-Zumar 39:9

woman

Islam juga menggalakkan umatnya terkehadapan dalam segala cabang ilmu. Pada hari ini, kita dapat lihat bagaimana umat Islam ketinggalan dalam aspek pembangunan, sains dan teknologi serta sahsiah.

Mereka yang faham Islam seharusnya lebih tekun dan bersungguh-sungguh dalam bidang mereka sehingga menjadi tokoh yang berpengaruh sepertimana yang telah terbukti dalam sejarah Islam.

Tokoh-tokoh seperti Ibnu Sina dalam bidang perubatan, Ibnu Batuta dalam bidang pelayaran, Ibnu Khaldun dalam bidang sosial, Jabir Ibn Hayyan dalam bidang kimia dan lain-lain. Tokoh-tokoh yang berpengaruh seperti ini dalam kalangan umat Islam pada zaman ini seolah-olah telah tenggelam sehingga ilmu-ilmu ini dikuasai oleh orang bukan Islam.

Lebih menyedihkan, apabila generasi muda khususnya dalam kalangan umat Islam mula kurang minat terhadap ilmu. Mereka cenderung untuk aktif dalam media sosial dan menganggap ramai ‘follower’ itu sebagai suatu kejayaan.

Mereka tidak lagi berminat untuk menghabiskan pelajaran mereka dan hanya sibuk membuat ‘content’ video yang tidak berfaedah. Hal sedemikian perlu dibanteras agar tidak membarah dengan lebih meluas.

Oleh itu, sebagai individu Muslim hendaklah kita terus berusaha untuk mencari ilmu dan terkehadapan dalam bidang masing-masing. Di samping menanam sikap mementingkan ilmu dalam kehidupan sehingga menjadikan diri, masyarakat dan negara yang lebih baik, berilmu serta melahirkan lebih ramai ilmuan yang boleh memberi manfaat kepada masyarakat.

Islam menggalakkan umatnya menuntut ilmu dan mencapai kemajuan dalam segala bidang yang bermanfaat kepada manusia. Semoga ilmu yang dituntut menjadi perkara yang berguna dalam kehidupan serta akan diberkati oleh Allah SWT dan mendapat keberkatan dari-Nya.

MAIS | Majlis Agama Islam Selangor