KENYATAAN MEDIA

MAIS KOMITED UNTUK MEMANTAPKAN PENTADBIRAN AGAMA ISLAM MELALUI RANG UNDANG-UNDANG PENTADBIRAN AGAMA ISLAM (NEGERI SELANGOR)(PINDAAN ) 2024

Majlis Agama Islam Selangor (MAIS) menzahirkan rasa syukur atas kelulusan Rang Undang-Undang Pentadbiran Agama Islam (Negeri Selangor)(Pindaan) 2024(“RUU 2024”) dalam persidangan Dewan Negeri Selangor pada hari ini, 7 Mac 2024. 

FAHAMI MAKSUD DAN HIKMAH LARANGAN "AKTIVIS POLITIK" DIBERI TAULIAH MENGAJAR AGAMA ISLAM

Screenshot 2024 03 12 at 10.18.12

Majlis Agama Islam Selangor (MAIS) meyelar kenyataan yang dimuat naik oleh penceramah Dusuki Abdul Rani dalam akaun facebook miliknya yang mendakwa MAIS berbohong dan menjadi pemecah umat Islam serta ejen kepada gerakan liberal.

MAJLIS AGAMA ISLAM SELANGOR (MAIS) TETAP TEGAS UNTUK MENARIK BALIK TAULIAH MENGAJAR AGAMA ISLAM BAGI AKTIVIS POLITIK

Screenshot 2024 03 12 at 10.21.20

Majlis Agama Islam Selangor (MAIS) menghormati keputusan Mahkamah Tinggi Shah Alam pada 5 Oktober 2023 yang memutuskan pembatalan penarikan balik tauliah mengajar agama Islam terhadap Dusuki Abdul Rani yang telah dikeluarkan oleh MAIS.

SIARAN AKHBAR MAIS SASAR AGIHAN FIDYAH 2 JUTA

SHAH ALAM – Sebagai sebuah organisasi Islam yang prihatin, Majlis Agama Islam Selangor (MAIS) telah memperuntukkan RM2 juta bagi membantu 20,000 keluarga Islam yang terkesan dengan pandemik COVID-19 terutama golongan B40, mereka yang dibuang kerja, dicutikan tanpa gaji, dikurangkan gaji sehingga 50% atau yang hilang punca pendapatan.

 TINDAKAN PELAKSANAAN PENGUATKUASAAN JENAYAH SYARIAH DI NEGERI SELANGOR

Enakmen Jenayah Syariah (Negeri Selangor) 1995

 

MASYARAKAT ISLAM TIDAK PERLU RAGUI ARAH KIBLAT MASJID DAN SURAU DI NEGERI SELANGOR

Merujuk kepada tajuk akhbar Berita Harian bertarikh 24 April 2023 yang menyatakan "40
peratus arah kiblat Lembah Klang tersasar" yang dilaporkan berdasarkan pernyataan
daripada Persatuan Ahli Falak Negeri Selangor (PAFNS)

SIARAN AKBAR MAIS FORUM PERDANA RIQAB

Screenshot 2024 03 12 at 10.20.14

SHAH ALAM - Majlis Agama Islam Selangor (MAIS) menyantuni seramai 2,779 asnaf riqab di negeri Selangor sepanjang tahun 2023 melalui bimbingan dan bantuan kebajikan bagi membantu mereka kembali ke jalan yang benar.

MAJLIS AGAMA ISLAM SELANGOR (MAIS) MENJUNJUNG TITAH DULI YANG MAHA MULIA SULTAN SELANGOR BERHUBUNG PERPADUAN DAN KEHARMONIAN PELBAGAI KAUM DI NEGERI SELANGOR

Screenshot 2024 03 12 at 10.22.12

Dalam hal ini, Malaysia sebuah negara yang masyarakatnya bersifat majmuk. Kemajmukan ini akan menimbulkan perbezaan antara etnik dari segi budaya dan agama, namun setiap orang diberi kebebasan beragama dan berbudaya.

KEPUTUSAN KES SEMAKAN KEHAKIMAN MELIBATKAN SIS FORUM MALAYSIA DAN MAJLIS AGAMA ISLAM SELANGOR BERHUBUNG FATWA LIBERALISME DAN PLURALISME AGAMA

Mahkamah Tinggi Kuala Lumpur pada 27 Ogos 2019 telah menolak permohonan oleh SIS Forum (Malaysia), Zainah Mahfuzah binti Anwar dan Mohd Zaid bin Ibrahim dalam kes semakan kehakiman berhubung dengan Fatwa Liberalisme dan Pluralisme Agama  oleh Jawatankuasa Fatwa Negeri Selangor yang telah diwartakan pada 17 Julai 2014.

MAIS SERU HORMATI ALFATIHAH DAN AYAT-AYAT SUCI AL-QURAN

Majlis Agama Islam Selangor (MAIS) menyeru kepada semua pihak termasuk orang Islam dan orang bukan Islam untuk sentiasa menghormati agama Islam sebagai agama Persekutuan seperti bacaan surah al-Fatihah dan ayat-ayat suci al-Quran sama ada dalam majlis rasmi atau majlis tidak rasmi.

SIARAN AKHBAR MAIS SASAR AGIHAN FIDYAH 2 JUTA

page 01

KENYATAAN AKHBAR DYMM SULTAN SELANGOR

KENYATAAN MEDIA ISTANA WEB 600x846 1

MAIS SERIUS TANGANI FAHAMAN LIBERAL DI NEGERI SELANGOR

KENYATAAN MEDIA MAIS SERIUS TANGANI FAHAMAN LIBERAL DI NEGERI SELANGOR page 001.

MAIS | Majlis Agama Islam Selangor