[vc_row][vc_column][vc_column_text]17 Mac 2022 – Alhamdulillah, MAIS telah dijemput untuk membentangkan taklimat berkaitan pengurusan asnaf riqab di Persidangan Ketua-Ketua Pendaftar Nikah Cerai Rujuk Malaysia anjuran Jabatan Kemajuan Islam Malaysia (JAKIM).

Pembentangan MAIS disampaikan oleh Puan Nurhani Salwa Jamaluddin, Timbalan Setiausaha (Operasi) MAIS.

Persidangan turut dihadiri oleh wakil-wakil pegawai Majlis Agama Islam Negeri (MAIN) yang dipengerusikan oleh Dato’ Dr Sirajuddin, Timbalan Ketua Pengarah (Operasi) JAKIM.

Syukur Alhamdulillah, pihak JAKIM dan MAIN menyambut baik pengurusan asnaf riqab di negeri Selangor.

Menurut undang-undang dan fatwa, asnaf riqab adalah mana-mana orang Islam yang terbelenggu dengan suatu kuasa yang menyekat kebebasan dirinya dan tidak berupaya membebaskan dirinya dari belenggu itu.

Mudah-mudahan pengalaman dan percambahan idea dapat dimanfaatkan bersama di samping dapat memastikan golongan asnaf riqab terus terpelihara.[/vc_column_text][vc_row_inner][vc_column_inner width=”1/2″][vc_single_image image=”7265″ img_size=”full” onclick=”img_link_large”][/vc_column_inner][vc_column_inner width=”1/2″][vc_single_image image=”7266″ img_size=”full” onclick=”img_link_large”][/vc_column_inner][/vc_row_inner][/vc_column][/vc_row]

MAIS | Majlis Agama Islam Selangor