Info Sihat

KUIH MURUKU DAN KUIH BULAN: NIKMAT HALAL YANG MENYIHATKAN

Kuih muruku dan kuih bulan, dua hidangan tradisional yang sering kita nikmati, terutama pada perayaan tertentu. Namun, tahukah anda bahawa kedua-dua kuih ini bukan sahaja lazat, tetapi juga boleh menjadi pilihan makanan yang halal dan sihat? 

Oleh

Ustazah Maryam binti Md Zin (maryam@jais.gov.my) Penolong Pengarah Kanan, Bahagian Penyelidikan dan Pembangunan JAIS

Kuih muruku, dengan rangupnya yang unik sering kali dikaitkan dengan perayaan Deepavali. Walaupun begitu, kuih ini semakin popular dalam kalangan masyarakat pelbagai kaum. Bahan-bahan utama muruku seperti tepung beras, kacang hitam dan rempah ratus secara umumnya halal dan bebas daripada bahan-bahan terlarang. Selain itu, muruku juga kaya dengan protein dan serat dari kacang-kacangan; yang penting untuk kesihatan tubuh.

Kuih bulan, simbol perayaan Tahun Baru Cina juga mempunyai potensi untuk menjadi makanan yang sihat. Kulit kuih bulan yang dibuat daripada tepung gandum atau tepung beras boleh dijadikan lebih berkhasiat dengan menambahkan biji-bijian seperti biji chia atau biji labu. Sementara itu, inti kuih bulan boleh diganti dengan pilihan yang lebih sihat seperti kacang merah, biji teratai atau buah buahan kering.

TIPS MEMILIH KUIH MURUKU DAN KUIH BULAN

  1. Sentiasa periksa label kandungan sebelum membeli untuk memastikan produk tersebut halal dan menyihatkan. Bagi memastikan produk tersebut halal, anda boleh melayari laman web myehalal.halal.gov.my atau muat turun aplikasi Smart Halal di telefon bimbit anda.
  2. Pilih kuih yang dibuat dengan bahan-bahan semula jadi seperti tepung beras, kacang-kacangan dan buah buahan kering.
  3. Pilih kuih yang kurang manis dan berminyak untuk mengelakkan pengambilan kalori yang berlebihan.
  4. Membuat kuih muruku dan kuih bulan sendiri membolehkan anda mengawal kandungan bahan-bahan dan memastikan ia sesuai dengan citarasa dan keperluan pemakanan anda.

Kesimpulannya, kuih muruku dan kuih bulan tidak hanya menjadi sebahagian daripada warisan kulinari, tetapi juga dapat menjadi pilihan yang sihat dan halal. Dengan memilih bahan-bahan semula jadi, mengurangkan penggunaan gula dan minyak serta memastikan proses pembuatan yang bersih, kita dapat menikmati kedua-dua kudapan ini tanpa merasa bersalah. Kehalalannya memberikan ketenangan bagi umat Islam, sementara kandungan nutrisinya mendukung gaya hidup sihat. Edisi

Related Articles

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Check Also
Close
Back to top button