MAIS SUMBANG RM510 RIBU KEPADA 81 PERTUBUHAN ISLAM BUKAN KERAJAAN

MAIS SUMBANG RM510 RIBU KEPADA 81 PERTUBUHAN ISLAM BUKAN KERAJAAN

380631629 692546969457172 8124802011298601177 n
SHAH ALAM, 20 September – Majlis Agama Islam Selangor (MAIS) hari ini menyerahkan sumbangan berjumlah RM510,000.00 kepada 81 Pertubuhan Islam Bukan Kerajaan (PIBK) yang bernaung di bawah MAIS.
 
Sumbangan disampaikan oleh YAD Tan Sri Dato’ Seri Abdul Aziz Mohd Yusof, Pengerusi MAIS dalam perasmian Seminar Pemerkasaan PIBK Tahun 2023 di sini. Turut hadir ialah Ustaz Suhaimi Ismail, Pengarah Pembangunan Sosial, MAIS.
 
Sumbangan diberikan berdasarkan komitmen pertubuhan dalam menangani isu berkaitan ancaman akidah dan sosial yang melibatkan umat Islam selain diukur mengikut Penilaian Prestasi dan Keberkesanan Program PIBK MAIS bagi tempoh setahun. Untuk makluman sumbangan ini telah pun dimasukkan ke akaun setiap PIBK.
 
“Semoga pemberian ganjaran ini akan mendorong semua PIBK MAIS untuk bersama-sama berganding bahu dalam mempertahankan dan memertabatkan kesucian agama Islam di Negeri Selangor,” kata Pengerusi MAIS.
 
Antara PIBK yang menerima sumbangan MAIS ialah Pertubuhan Guru Kafa Sabak Bernam, Persatuan Institusi Tahfiz Al-Quran Negeri Selangor, Pertubuhan Muallaf India Se-Malaysia, Persatuan Cina Muslim He-Ping, Persatuan Wanita Islam Prihatin dan Pertubuhan Muafakat Sejahtera Masyarakat.
 
Sehingga kini, jumlah PIBK di bawah MAIS pada tahun 2023 adalah sebanyak 77 buah PIBK. Kesemua PIBK tersebut dibahagikan kepada 10 Kluster iaitu Kluster Dakwah & Islah, Kluster Pemantapan Akidah, Kluster Pemerkasaan Halalan Toyyiban, Kluster Pendidikan Islam dan Kluster Pembangunan Muallaf, Kluster Pendidikan Islam, Kluster Pemulihan Riqab, Kluster Kebajikan Fakir dan Miskin, Kluster Kebajikan Anak Yatim, Kluster Pembangunan Kekeluargaan Islam dan Kluster Amal Makruf Nahi Mungkar.
 
Sementara itu, dalam Seminar Pemerkasaan PIBK Tahun 2023 turut dihadiri seramai 230 orang peserta di kalangan PIBK, Anggota Jawatankuasa Dakwah Negeri Selangor, Anggota Jawatankuasa Teknikal Pemerkasaan PIBK, Ketua-ketua Jabatan, Bahagian dan Anak Syarikat MAIS serta masyarakat awam.
 
Persidangan diadakan bagi memberi peluang dan ruang kepada PIBK untuk bertukar-tukar idea dan pandangan dalam menangani isu-isu semasa ummah yang melibatkan kepentingan Islam di Negeri Selangor.
 
MAIS berharap agar semua PIBK MAIS dapat bersama-sama berganding bahu dalam menjaga, mempertahankan dan memartabatkan kesucian agama Islam selaras dengan hukum syarak.
 
MAIS | Majlis Agama Islam Selangor